Airsoft instructeur 3: de opleiding voor ambitieuze airsoft-instructeurs

Zondag 26 juni wisten zes cursisten te slagen voor de airsoft instructeur 3 opleiding. Twee daarvan zijn Maurice Vermeul (30) en Leonard Widjaja (35). Zij vertellen graag meer over hoe ze de opleiding ervaren hebben, wat de grootste uitdagingen waren en natuurlijk ook wat ze gaan doen nu ze geslaagd zijn en trainingen mogen geven.

Hoe lang zitten jullie al in de airsoft?

Nog relatief kort, ik zit er nu ongeveer drie en een half jaar in’ vertelt Maurice. ‘Ik ben er mee begonnen omdat ik via YouTube erachter kwam dat het in Nederland mogelijk was, toen ben ik een keer mee gaan doen bij Combat City in Leiden en dezelfde avond heb ik meteen de NABV pas aangevraagd.’ Leonard zit met zijn vijf jaar ervaring net iets langer in de airsoft: ‘Een vriend van mij is er mee begonnen ik ben toen een keer meegegaan en vond het eigenlijk zo vet dat ik meteen lid ben geworden. Vanaf het begin dat ik lid was leek het mij al leuk om opleidingen te doen en ik vind het volgen van een training dan ook leuker dan meedoen aan skirms. Vooral met een groep samenwerken naar een doel om beter te worden spreekt mij aan. Dit komt mede ook omdat ik naast de airsoft opleidingen zelf ook al meer dan tien jaar trainer ben in de sport floorball.’  Ook Maurice had al ervaringen in trainen geven maar dan in het bedrijfsleven: ‘Vanuit mijn werk geef ik vaker trainingen, aan mijn team of aan mijn collega’s. Toen ik bij Combat City begon te spelen ben ik dan ook al snel begonnen met het ondersteunen van trainers en zo eigenlijk erin gerold en onder andere BOSS-instructeur geworden.’

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om de Airsoft instructeur 3 opleiding te gaan doen?

De AI3 was de overtreffende trap vanaf het niveau BOSS-instructeur (het hoogste niveau). En ik (Maurice) wilde hier dan ook graag mee verder gaan. Het grote verschil is ook dat je bij de BOSS een bestaande training geeft, maar bij de AI3 opleiding zelf trainingen gaat schrijven en ook andere instructeurs gaat begeleiden.’ Voor Leonard was het stuk structuur vooral belangrijk: ‘Het trainen geven is voor mij niet nieuw, maar wat wel nieuw was is de structuur van een training. Bij de AI3 wordt alles heel strak uitgezet. Ik bedacht dan oefeningen om bepaalde doelstellingen te halen, maar de structuur om de oefeningen bij de doelstellingen van de airsofters te laten passen was op dat moment niet zo effectief. Ook wilde ik graag meedoen om te leren hoe ze het vanuit NOC*NSF graag willen zien hoe je trainen geeft.’

Wat waren de grootste uitdagingen?

Veel schrijfwerk, veel lesplannen maken en veel evaluaties schrijven’ begint Leonard. ‘Het leuke aan deze groep was wel dat we elkaar daarin ook hielpen en veel gesprekken hadden waarin nuttige dingen naar voren kwamen. Zo leerde je niet alleen veel van de opleiding maar ook van elkaar. Verder was het lastig dat een training normaal geschreven is voor iemand die elke week dezelfde groep heeft dat was nu niet en maakte het lastig om in korte tijd in een paar trainingen alle skills over te brengen op deelnemers van de trainingen.’ Ook Maurice beaamt de goede sfeer in de groep: ‘De opleiding was een veilige setting waar alles gezegd kon worden en iedereen stond daar ook voor open. Voor mij persoonlijk was een grote uitdaging dat ik wel presentaties kon geven, maar trainingen minder. In het begin merkte ik bijvoorbeeld dat ik voornamelijk de discussie aanging met verbaal sterke mensen en de onervaren leden zo links liet liggen. Ik heb dan ook geleerd om iedereen te zien en dan te kijken waar de leerbehoefte en het leerniveau ligt.’

Hoe was de begeleiding tijdens de cursus?

Maurice: ‘De trainingsdagen waren fantastisch, leerzaam maar tegelijkertijd ook heel gezellig. Na de trainingsdagen was ook altijd de mogelijkheid om telefonisch feedback te krijgen.’ Ook Leonard is positief: ‘Ze hebben er veel tijd in gestoken, voor hen was het een pilot maar ze stonden klaar voor feedback en ze probeerden er altijd voor ons te zijn. De feedbackmomenten waren kritisch maar goed onderbouwd en dat hoort er ook bij als je een opleiding als deze doet.’

Waar halen jullie het meeste plezier uit bij trainen geven?

Leonard: ‘Ik vind het leuk om te zien dat mensen beter worden en de drive hebben om te presteren en daarmee ook betere spelers hebben binnen de airsoft.’ Het beter maken van spelers is ook reden dat Maurice er veel plezier uithaalt: ‘Vooral het aantoonbaar beter maken vond ik heel fijn. In de trainingen op werk gaan de trainingen veel meer over ideeën meegeven en stof tot nadenken, maar binnen de airsoft is het heel praktisch en tastbaar. Zo kun je bij trainingen over bijvoorbeeld schiethoudingen meteen goed zien of iemand verbeterd is op dit vlak.’

Hoe hebben jullie de examendag op 26 juni beleefd en wat zijn jullie van plan nu jullie geslaagd zijn en het diploma AI3 op zak hebben?

‘In eerste instantie was ik helemaal niet zenuwachtig’ vertelt Leonard. Maar omdat er een aantal kernkwaliteiten zijn die afgetikt moesten worden werd ik toch wel een beetje zenuwachtig of ik wel alles zo goed voorbereid had. Toen ik eenmaal bezig was zat ik er eigenlijk meteen goed in en waren die zenuwen weg en achteraf bleek gelukkig ook dat het allemaal goed zat en ik geslaagd was. Het lijkt mij gaaf nu ik het diploma heb om een locatie te vinden in de buurt van Utrecht om trainingen te kunnen geven en een team onder mijn hoede te hebben. Ik merk dat met een team trainen het ook leuk is om vervolgens samen naar een skirm te gaan.’ Ook Maurice vertelt over zijn examendag en zijn toekomstplannen: ‘Ik was onwijs zenuwachtig omdat je niet weet hoe dingen gaan lopen. Een bekende dame in de wereld van de opleidingen is er bij en je weet niet waar ze op let en of het goed is. Ik merkte ook dat ik door de zenuwen dingen anders deed dan dat ik van plan was. Uiteindelijk ben ik ontzettend blij met het resultaat ondanks dat het geen glansrijke overwinning was. In eerste instantie ga ik nu via de NABV trainingen geven. Het voordeel is dat ik dit dan onder de vlag van de NABV kan doen en daar geen lidorganisatie voor hoeft te zijn. En ook Combat City staat er voor open om daar mogelijk trainingen te geven.’

*AI3 is een opleiding die alleen gedaan kan worden door een BOSS-instructeur 2 of sport instructeur niveau 2. Wanneer de volgende opleiding start is nog niet bekend. Ben je geïnteresseerd? Dan kun je jezelf al wel alvast melden via opleidingen@nabv.nl