Menu
Ledenraadsverkiezing 2019

INTERVIEW LEDENRAADSLID: BASWe kregen de kans  Bas Scholts (32) een aantal vragen te stellen over de gang van zaken in de ledenraad. Door de week houdt Bas zich als softwareontwikkelaar bezig met het ontwikkelen van websites, apps en wat de klant ook vraagt. Daarnaast zet Bas zich in voor de NABV als lid van de ledenraad en is hij uiteraard regelmatig op de velden te vinden. 

Nou Bas, hoe ben je eigenlijk ooit aan airsoft begonnen? 
Ik ben in 2014 begonnen met airsoft. We gingen met een vrijgezellenfeest van een vriend van mij airsoften in België. Ik had er van tevoren al wel eens van gehoord en het leek me gelijk leuk en interessant. Ik bedoel het is een beetje soldaatje spelen voor grote jongens. Na dat vrijgezellenfeest was ik verkocht. Na een paar jaar aan airsoft zou je kunnen zeggen dat het uiteindelijk dan ook een erg duur vrijgezellenfeest werd.

En toen dacht je uiteindelijk ‘laat ik me verkiesbaar stellen voor de ledenraad’? 
Yes. In 2016 heb ik me inderdaad verkiesbaar gesteld voor de ledenraad. Ik was ontevreden met hoe het eraan toe ging met bijvoorbeeld de veiligheidsregels. En ik was er ook niet van overtuigd dat het er netjes aan toe ging bij de bond. Ik hoorde veel geruchten op de velden. Dus toen dacht ik dacht daar ga ik wat aan doen. 

Wat waren je verwachtingen rondom de ledenraad toen je je verkiesbaar stelde? 

Ik ben redelijk blanco in de ledenraad gestapt. Ik hoopte natuurlijk op een gezellige groep. Het bleek een groep met ruimte voor een grapje hier en daar en wat luchtige gesprekken maar waar er toch ook serieus gepraat wordt. Eenmaal bij de ledenraad zag ik ook meteen in dat de geruchten over de NABV helemaal niet klopten, haha. 

Waarom zouden mensen zich moeten opgeven voor de ledenraad volgens jou? 

De ledenraad is een van de belangrijkste organen van de bond. We controleren en sturen de vereniging en haar bestuur aan. Wij brengen het geluid van de leden bij het bestuur, zodat ze er iets mee kunnen doen. Iemand moet in de ledenraad komen wanneer hij of zij ontevreden is of denkt dat de sport nog meer kan groeien! In de ledenraad kun je daar namelijk iets aan doen. Het is ook echt tijd dat de ledenraad gaat groeien met actieve mensen zodat we een breder bereik hebben naar alle leden toe en meer ideeën krijgen. 

Wat is volgens jou belangrijk als je lid van de ledenraad zou willen worden?
 
Het belangrijkste voor nieuwe leden is eigenlijk dat ze rustig na kunnen denken en tijd kunnen maken. Veel van de ledenraadactiviteiten vinden plaats in het weekend. Stel je werkt ieder weekend, dan kun je er dus al nooit bij zijn. Daarnaast moet je niet vies zijn van een goede discussie want er kunnen uitdagende discussies gevoerd worden binnen de ledenraad. 

Heb je een voorbeeld van een onderwerp van zo’n discussie? 
Jazeker. Het Nationaal Airsoft Centrum in Geldermalsen was wel een flinke discussie waard. Zo’n gebouw vraagt om een flinke investering en dat gebeurt natuurlijk wel met het geld van de leden. Dus je moet je goed afvragen of dat het wel waard is. Hoeveel mensen gaan er gebruik van maken? En zijn dat dan alleen leden uit de directe omgeving? Uiteindelijk is het goed uitgepakt en hebben we een mooi centraal punt waar onze leden bijna altijd terecht kunnen. En, het blijkt dat mensen inderdaad ook van ver komen. Ik ben dan ook echt trots op het NAC. 

Wat was eigenlijk jouw rol in de ledenraad? 
Iedereen heeft dezelfde rol in de ledenraad, we doen het samen. Ik heb me veel beziggehouden met de statuten maar verder had ik geen specifieke rol. 

Hoe veel tijd ben je denk je ongeveer kwijt aan de ledenraad? 
Er gaat best wel wat tijd zitten in de ledenraad. Het zijn maximaal zes officiële vergaderingen in een jaar, maar er zit ook tijd in het voorbereiden op de vergaderingen. Je moet je bijvoorbeeld wel inlezen in stukken en artikelen. Ook moet je goed contact houden met de leden en dat doe je natuurlijk voornamelijk op de velden. Daarnaast kost het bijhouden van de social media redelijk wat tijd. 

Denk je dat je je dit jaar weer verkiesbaar gaat stellen? 

Ik denk wel dat ik me weer verkiesbaar ga stellen, ja. En ik hoop dat een aantal andere huidige leden dat ook gaan doen! Ik denk namelijk dat we op de goede weg zijn om de vereniging naar een hoger niveau te tillen. Ook zou ik graag de nieuwe veiligheidsregels over een tijdje eens willen evalueren en zou ik graag meer en grotere terreinen willen regelen.  

Zou je zelf nog iets willen zeggen tegen de leden? 
Ja, dat wil ik wel. Als jij vindt dat er iets te verbeteren of veranderen is in de sport, dan blijf niet achter je toetsenbord zitten maar geef je op en kom er iets aan doen. Daarnaast moeten mensen zich niet alleen aanmelden, maar moeten er ook vooral een hoop mensen gaan stemmen!