IAPS

Parcoursschieten/IAPS

(International Airsoft Practical Shooting)

Een dynamische airsoft discipline waarbij in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk punten gehaald moeten worden door speciale doelen te raken. De doelen, die aan strikte voorwaarden voldoen, kunnen op verschillende manieren gecombineerd worden in zogenoemde ‘stages’. De sportschutters leggen deze stages zo snel mogelijk af en proberen daarbij een zo hoog mogelijke score te halen. Meerdere, verschillende stages vormen samen een wedstrijd.

In detail

De doelen staan, afhankelijke van de variant, gemiddeld op een afstand tussen de 1 en 25 meter. De maximale toegestane mondingsenergie van alle airsoftapparaten is 2,31 joules. Het dragen van goedgekeurde oogbescherming is verplicht bij IAPS en het dragen van camouflagekleding is in deze discipline verboden.

Vele soorten stages

Bij IAPS schieten de schutters op verschillende doelen, variërend van statisch- tot bewegende en verdwijnende doelen. Elke combinatie is mogelijk waardoor elke stage een nieuwe uitdaging biedt en zorgt voor afwisseling voor de schutter, waarbij ook een beroep wordt gedaan op de vindingrijkheid en strategisch inzicht van de schutter. De regels aangaande IAPS zijn vastgelegd in twee Nederlandstalige handboeken (handgun & rifle) welke op de Publicatiepagina te vinden zijn.

IAPS voor iedereen

De discipline IAPS is bedoeld voor jong en oud. Alle eisen voor zowel de schutters, de te gebruiken airsoftapparaten als het ontwerp van de stages voldoen aan vastgestelde eisen die zijn vastgelegd in een handboek wat voor iedereen beschikbaar is. IAPS wordt beoefend met speciale airsoftapparaten. Wedstrijden worden zowel op binnen- als op buitenlocaties georganiseerd.

Deelname aan het parcoursschieten

Om deel te nemen aan parcoursschieten moet de schutter minimaal één airsoftapparaat (pistool, revolver of rifle) bezitten met minimaal 3 magazijnen. Daarnaast is bij handgun het dragen van een IAPS goedgekeurd holster verplicht. Hierbij is de trekkerbeugel helemaal bedekt en kan het apparaat goed vastgeklemd worden.

Kennismaken met IAPS?

Zaterdag 25 februari is er een kennismakingsdag IAPS in het NAC in Geldermalsen, inschrijven kan hier

Meer informatie of voorinschrijven?

Stuur een e-mail naar iaps@nabv.nl of iaps-rifle@nabv.nl