Skirm

Binnen de airsoftsport is Skirmen de meest beoefende discipline. Het is een tactische discipline waarbij het sociale en sportieve karakter van de sport sterk aanwezig is. Het is een populaire activiteit die met vrienden kan worden gespeeld. Er wordt in een gameplay team (rood) tegen team (blauw) gespeeld. Deze discipline is laagdrempelig en vergt relatief weinig training of ervaring voordat je mee kan doen. Sommige aanbieders bieden speciale beginners skirms aan.

Veiligheid ook hier centraal

Ook deze discipline kent veiligheidsregels en een reglement. Omdat er een wedstrijdelement is, wordt er streng toegezien op de naleving van de regels. Dit wordt gedaan door zogenaamde Marshalls (scheidsrechters). Zij zien toe op een sportieve wedstrijd. Het dragen van goedgekeurde oogbescherming is te allen tijde verplicht, behalve bij een door de organisator aangewezen ‘Safety Zone’.

Re-enactement

Ook re-enactment ofwel het naspelen van voornamelijk militaire (historische) gebeurtenissen wordt binnen deze discipline gedaan. Binnen de airsoftsport wordt hier een wedstrijdelement aan toegevoegd, zodat er een winnaar en verliezer uitkomt. Zo kan een historische gebeurtenis een andere uitkomst krijgen. Het voegt een extra dimensie toe aan de vraag: hoe zou het geweest zijn als…?

Thema’s

Vaak wordt er voor een wedstrijd een thema gebruikt. Denk aan bijvoorbeeld een slag uit het Vietnamconflict of een belangrijke militaire gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er evenementen of wedstrijden waarbij geen thema is gekozen. Tijdens zo’n evenement gaan de diverse teams aan de slag binnen hun eigen interessegebied. Dan ontstaat een wonderlijke mix van sport, geschiedenis en plezier