Lidmaatschap

Een verhuizing kun je gemakkelijk via jouw mijnNABV-account doorgeven.
Via jouw account kun je een document aanleveren uit het BRP, Basis Registratie Personen.

Andere geldige documenten:

 • Een bewijs van verhuizing van de gemeente met de nieuwe adresgegevens
 • Een screenshot van mijnoverheid.nl
 • Een foto van een poststuk van de gemeente of belastingdienst met het nieuwe adres

Wanneer je van Dienst Justis jouw VOG hebt ontvangen dien je het origineel op te sturen naar onderstaand postbusadres:
Postbus 123, 4190CC te Geldermalsen

Let op! Een VOG mag niet ouder zijn dan 2 maanden.

 

Adreswijzigingen kun je het beste zelf doorgeven via de MIJNNABV-portal. Via ‘Mijn profiel’ kun je dan gemakkelijk je gegevens bewerken en je adres wijzigen.

Je relatienummer vind je op de ledenpas of in de eerste aanmeldingsmail. Indien nodig, mail naar secretariaat@nabv.nl voor assistentie.

De pasfoto moet recent zijn en een lichte, effen achtergrond hebben. Op de pasfoto moet je hele gezicht staan. De pasfoto mag niet groter zijn dan 1Mb. Let op dat de foto voldoende resolutie heeft.

Bekijk hier alle eisen volgens de Fotomatrix.

Contacteer secretariaat@nabv.nl als je na 5 werkdagen geen reactie hebt gekregen. Maar check eerst of je een mail hebt gekregen van Dienst Justis.

Doe dit via de MIJNNABV portal. Gebruik geen externe sites.

Vraag een nieuw wachtwoord aan via de ‘Wachtwoord vergeten?’ optie op de inlogpagina van mijn.nabv.nl

Check je spam-map. Nog niet gelukt? Neem dan contact op met secretariaat@nabv.nl.

Volg deze stappen:

 1. Registreer op onze website.
 2. Inloggen op Mijn NABV, wachtwoord instellen, pasfoto uploaden.
 3. Start de VOG aanvraag.
 4. Ontvang instructies van Justis voor de VOG.
 5. Stuur de ontvangen VOG naar de NABV.
 6. Betaal de contributie.
 7. Ledenpas wordt gemaakt en verzonden na betaling.

Zie onze lidmaatschapspagina voor meer informatie.

Ja, voor het bezit van airsoftapparaten is een NABV-lidmaatschap vereist, ongeacht of je een vuurwapenverlof hebt.

Je moet minimaal 18 jaar zijn en een VOG (profiel schietsport) overleggen. Meer informatie hierover vind je op onze lidmaatschapspagina.

De contributie voor 2024 bedraagt €69. Dit is zonder plastic ledenpas. Kies je voor een lidmaatschap mét ledenpas, dan betaal je €74 per jaar. Nieuwe leden betalen ook eenmalige inschrijfkosten van €15.

Voor overige vragen kun je contact opnemen met het secretariaat van de NABV. Het makkelijkst en snelst gaat dat via e-mail (secretariaat@nabv.nl) . Dan heb je doordeweeks meestal dezelfde dag nog een reactie.
Bellen kan ook: Telefoon: 085 – 401 54 01 (maandag, dinsdag, donderdag van 09:30 tot 13:00)

Zodra je je contributie hebt voldaan, gaan we aan de slag met je (nieuwe) ledenpas. Houd rekening met 2 tot 3 weken doorlooptijd. We printen de passen niet zelf.

Je kunt je lidmaatschap beëindigen door in te loggen op Mijn NABV en op de button ‘Opzeggen’ te klikken. Dat is de makkelijkste manier. Je kunt ook een e-mail sturen naar secretariaat@nabv.nl of een aangetekende brief verzenden. Omdat de NABV een vereniging is, worden lidmaatschappen beëindigd aan het einde van het verenigingsjaar. Je opzegging moet dus op 3 december bij ons zijn doorgegeven. Ontvangen wij je opzegging ná 3 december, dan ben je te laat met opzeggen voor het nieuwe verenigingsjaar. In dat geval wordt je lidmaatschap beëindigd per eerstvolgende mogelijkheid (het volgende verenigingsjaar). Dit houdt in dat je dan nog een jaar lid bent van de NABV en dus ook contributie-plichtig bent.

Als lid van de NABV mag je airsoft-apparaten kopen die lijken op echte vuurwapens. De overheid heeft in de wapenwet een bepaling opgenomen dat nieuwe leden van de NABV een Verklaring Omtrent Gedrag met als profiel schietsport moeten aanleveren.

Lid worden gaat via onze Mijn NABV-omgeving. Nadat je daar een account hebt aangemaakt, helpen we je stap voor stap door het proces heen. In die omgeving kun je ook de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen die je nodig hebt. Een VOG aanvragen gaat via de overheid. Daar gaat enige tijd overheen. Je moet je rekening houden met 4 tot 6 weken voor we je kunnen accepteren als lid.

De contributie bedraagt € 72 per jaar. Er wordt eenmalig € 15 administratiekosten in rekening gebracht als je lid wordt. Word je later in het kalenderjaar lid, dan betaal je alleen voor de resterende maanden van het contributiejaar. Hierbij is ook het tijdstip van belang; als je vóór de 15e van de maand de contributie betaalt, dan betaal je ook de huidige maand. Als je op of na de 15e van de maand betaalt, wordt de huidige maand niet meer meegerekend.

Om lid te worden van de NABV moet je minimaal 18 jaar oud zijn en dien je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) met als profiel schietsport te overleggen. Zie ook de pagina’s met alle informatie over het NABV-lidmaatschap.

Airsoft

Het bezoek aan het NAC is gratis voor zowel geïnteresseerden, introducées als leden.

NABV staat voor Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging. Dat is de officiële naam van de airsoft-sportbond. De NABV is een door het ministerie van Justitie en Veiligheid erkende vereniging. Leden van de NABV mogen airsoft-apparaten bezitten voor het beoefenen van hun sport.

Omdat airsoft-apparaten nauwelijks te onderscheiden zijn van echte vuurwapens, kunnen ze gebruikt worden voor bedreiging en afdreiging. Daarom zijn ze verboden om te hebben. Leden van de NABV zijn vrijgesteld van dit verbod omdat ze die apparaten nodig hebben voor het beoefenen van hun sport.

Airsoft-apparaten zijn lichte luchtdrukwapens die balletjes schieten en sprekend lijken op vuurwapens. Ze worden daarom ook wel replica’s genoemd. Airsoft-apparaten vallen onder de wet wapens en munitie.

Daarvoor hebben wij De Granatengids opgesteld! Op deze pagina vind je precies terug welke airsoftgranaten en sportattributen er toegestaan zijn in Nederland.

Klik hier voor meer informatie

Airsoft is een schietsport die op speciaal daarvoor ingerichte sportaccommodaties wordt beoefend met airsoft-apparaten. Dit zijn lichte luchtdrukwapens die balletjes schieten en sprekend lijken op vuurwapens. Ze worden daarom ook wel replica’s genoemd

Airsoft apparaten

Ja, maar denk goed na over wat je post. Zorg dat duidelijk is dat het om airsoft gaat en vermijd misleidende termen of suggesties die naar echte wapens verwijzen. Gebruik de termen ‘airsoftapparaat’ of ‘replica’ en let op de reacties die je foto’s kunnen oproepen.

Als je lid bent mag je airsoft-apparaten kopen bij erkende wapenhandelaars (nieuw), van andere leden van de NABV (tweedehands) en bij buitenlandse (web)shops (nieuw).

Lees ook de artikelen over tweedehands (ver)koop of import van airsoft-apparaten.

Voor tweedehands verkopen geldt als belangrijkste regel: verkoop mag alleen aan mensen die airsoft-apparaten mogen hebben. Er zijn verschillende websites die gespecialiseerd zijn in tweedehands verkoop. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze partner Airsoft Bazaar.

Evenementen

Interesse om organisator te worden of een terrein voor airsoft te exploiteren? Stuur je vragen en gegevens via ons contactformulier of e-mail naar info@nabv.nl voor verdere ondersteuning.

Je kunt een introducé aanmelden via de MIJNNABV portal. Klik op de knop ‘Introducé aanmelden’ bij het gekozen evenement en volg de instructies. Zorg dat de introducé de verklaring tijdens het evenement bij zich heeft.

Ja, maar er zijn specifieke regels. Thuis inpandig trainen is altijd toegestaan. Voor training in de tuin is overleg met buren en aanmelding van een privé evenement nodig. Voor training op eigen terrein zijn extra voorwaarden van toepassing. Bekijk hier de informatiepagina voor alle eisen omtrent het organiseren van een evenement.

Voor details over de verschillen tussen privé- en open evenementen, raadpleeg onze informatiepagina.

Ben je van plan om organisator te worden of wil je een terrein voor airsoft gaan exploiteren?

Je kunt dan contact opnemen met Sjoerd.

Ja, maar… Je mag met airsoft-apparaten inpandig trainen op je woonadres (het adres dat bij ons bekend is). Inpandig betekent: binnen. Als je in je tuin wilt schieten of in de tuin van een bevriende airsofter, dan is het nodig (wetgeving) dat je hiervan een melding maakt bij ons. Dit doe je via Mijn NABV-omgeving. Meer hierover lees je op: Evenementen organiseren – NABV

Diversen

Natuurlijk wil je de nieuwste aanwinst van je collectie showen in je tijdlijn. Maar hou er rekening mee dat er veel mensen zijn die schrikken als ze wapens zien. Bij het posten van foto’s en video’s over de airsoftsport is het daarom extra belangrijk om goed na te denken over wat je wel en vooral ook niet openbaar op social media post. Airsoft-apparaten lijken zoveel op wapens dat hier verwarring over zou kunnen ontstaan (ja, dat is in het verleden vaker gebeurd).

 

Dit zijn de richtlijnen zodat jij op een veilig en verantwoord onze sport promoot op social media:

Do’s

 • Ga verantwoordelijk om met het gebruik van airsoft-foto’s op social media: ben je ervan bewust dat de gelijkenis met een echt wapen op beeld groot is
 • Houd de algemene regels zoals deze voor Airsoft gelden in acht
 • Laat duidelijk zien dat het om Airsoft gaat
 • Vermeld dat het om Airsoft gaat, bij voorkeur in titel, comment of hashtags
 • Denk erover na welke emoties/reacties een foto kan uitlokken; bij twijfel niet posten

 

Don’ts

 • Gebruik niet de term wapen of gun maar gebruik de correcte termen airsoft-apparaat of replica
 • Verwijs in je post niet naar vuurwapens
 • Doe niet alsof het airsoftapparaat een echt wapen is
 • Richt je airsoftapparaat nooit op personen of jezelf
 • Gebruik geen titels, comment of hashtags die misleidend zijn en/of refereren naar echte wapens.

Gebruik bij het posten van airsoft-gerelateerde foto’s altijd je gezond verstand om problemen te voorkomen. 

Ja, maar… Je mag met airsoft-apparaten inpandig trainen op je woonadres (het adres dat bij ons bekend is). Inpandig betekent: binnen. Als je in je tuin wilt schieten of in de tuin van een bevriende airsofter, dan is het nodig (wetgeving) dat je hiervan een melding maakt bij ons. Dit doe je via Mijn NABV-omgeving. Meer hierover lees je op: Evenementen organiseren – NABV

Als je lid bent mag je airsoft-apparaten kopen bij erkende wapenhandelaars (nieuw), van andere leden van de NABV (tweedehands) en bij buitenlandse (web)shops (nieuw).

Lees ook de artikelen over tweedehands (ver)koop of import van airsoft-apparaten.

Voor tweedehands verkopen geldt als belangrijkste regel: verkoop mag alleen aan mensen die airsoft-apparaten mogen hebben. Er zijn verschillende websites die gespecialiseerd zijn in tweedehands verkoop. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze partner Airsoft Bazaar.