Smokes mogen weer!

Het is vanaf vandaag weer toegestaan om smoke grenades te gebruiken op outdoor airsoftvelden. De hoogste bestuurlijke rechter van Nederland (Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak) heeft hierover vanochtend uitspraak gedaan.

Hoe zat het ook alweer? 

In de zomer van 2020 ontvingen een paar airsoftwinkels bericht dat ze geen rookgranaten meer mochten verkopen. Hen werd een voorwaardelijke last onder dwangsom opgelegd. Volgens de Inspectie van Leefomgeving en Transport (IL&T) was de verkoop van rookgranaten niet toegestaan omdat ze geclassificeerd zijn als P1 vuurwerk en zouden worden gebruikt “ter vermaak”. Daarop besloten veel airsoftvelden het zekere voor het onzekere te nemen en het gebruik niet langer toe te staan.

De airsoftwinkels benaderde de NABV voor hulp, en machtigde de sportbond om namens hen te procederen. De NABV betoogde dat smoke grenades een tactische functie vervullen in de airsoftsport. Het gebruik van rookgranaten is daarom niet primair “vermaak”. Deze pyrotechnische materialen worden verkocht door bedrijven die gespecialiseerd zijn in airsoftsportartikelen ten behoeve van de airsoftsport. Het gebruik ervan is gereguleerd door het veiligheidsreglement van de NABV. Rookgranaten vervullen binnen de airsoftsport primair een tactische functie.

De Raad van State gaat mee in dit betoog van de NABV. Dit betekent is dat airsoftwinkels weer smokes (P1) mogen verkopen voor de airsoftsport. En dat wij, airsofters, ze weer mogen inzetten. ?

airsoft-speler-met-airsoft-rook-granaat-smoke-grenades

Wat moet je nog meer weten over rookgranaten? 

Smoke grenades:

  • Moeten onderhands worden gegooid terwijl je “Grenade” roept;
  • Mogen niet binnen of in huisjes worden gebruikt;
  • Zijn alleen toegestaan als de organisatie goedkeuring geeft voor gebruik.

Have fun!