Samenvatting

NABV ontvangt de afgelopen weken geregeld vragen of airsoften bij sportaanbieders zonder relatie met de NABV mag. Graag verduidelijkt de NABV deze kwestie. Het is verboden om naar een event te gaan dat niet op de website van de NABV staat aangemeld. Je riskeert hiermee een boete en een strafblad.

Wat zegt de wet?

Airsoft apparaten vallen onder categorie I van de wapenwet (WWM). In die categorie staan allerlei wapens die verboden zijn. Airsoft apparaten zijn gas-, lucht- of veerdrukwapens die sprekend lijken op vuurwapens. Daardoor zijn de voor bedreiging of afdreiging geschikt. Als lid van de NABV ben je vrijgesteld van dat verbod (RWM 17a t/m 17h). Het verbod geldt niet voor jou als je sport beoefent in verenigingsverband.

Wat is ‘Sport in verenigingsverband’?

Bij de NABV zijn niet alleen spelers lid, maar ook sportaanbieders. Dat kunnen airsoft organisaties zijn

maar ook schietverenigingen of airsoftclubs. Die aangesloten organisaties registreren events op de website van de NABV waar sporters naartoe kunnen. Dus: op de site van de vereniging kunnen leden sportevenementen vinden die worden aangeboden door lidorganisaties. Alle events zijn daarmee ‘in verenigingsverband’.

Wat als je airsoft buiten verenigingsverband?

Als je naar een event gaat dat niet op de site van de NABV staat, geldt je vrijstelling om airsoft apparaten te dragen niet. Als je airsoft beoefent in een situatie waar je vrijstelling niet geldt, overtreedt je daarmee mogelijk de wapenwet. Er is een uitzondering voor inpandig gebruik. Dus trainen in je huis of bijvoorbeeld in je garage kan. Maar train je ergens anders (je tuin, de tuin van een teamgenoot) dan is het belangrijk om een event aan te melden in MIJN NABV.

Disclaimer:

Aan de totstandkoming van de inhoud van deze tekst is door de NABV uiterste zorg besteed. Voor informatie die desondanks onvolledig of onjuist is opgenomen is de NABV niet aansprakelijk. Daarnaast is de NABV niet aansprakelijk voor de inhoud van de informatie waarnaar kan worden doorgelinkt.