Menu

Nieuwe regels 
Op 1 december is in overleg met de ledenraad besloten over de nieuwe regels. De nieuwe regels gaan per 1 april 2019 in.

Belangrijkste wijzigingen 

 • De maximale limieten worden vastgelegd in Joule i.p.v. FPS;
 • Er is een nieuwe klasse bij gekomen: CQB-only (deze klasse is optioneel);
 • Er wordt getest met minimaal 0,30 gram BB behalve bij organisatoren die alleen lichtere BB’s toelaten;
 • Er wordt maximaal 0,40 gram BB toegestaan op het veld.

 • Vooruitgang 

  Airsoft heeft een enorme vlucht genomen. Meer beoefenaars, meer volgers op Youtube en technisch: zwaardere BB’s en betere en efficiëntere airsoft apparaten. De technische vooruitgang zorgt ervoor dat de huidige regels niet meer voldoen. Het zorgt voor oneerlijke of gevaarlijke situaties in de airsoftsport. 

  Veel blijft hetzelfde, maar niet alles. 
  Vanaf 1 april 2019 moet je nog steeds elk airsoftapparaat waarmee je wilt spelen laten goedkeuren. Je moet nog steeds onder toezicht van een Marshall door een chronometer schieten. Alleen wordt niet meer de snelheid van het balletje in het reglement vastgesteld, maar de joulewaarde. Joule is de eenheid van energie. De hoeveelheid joule waarmee een BB je raakt, bepaalt hoe goed je die BB voelt. 

  Wat levert het op?
   
  Met een limiet op de maximale energie gekoppeld aan een limiet op het gewicht van de BB komt er meer balans in airsoft op de Nederlandse velden. We houden de sport veilig en zorgen voor spelplezier voor alle spelers. Daar waar nu door joulecreep met soms meer dan 3 joule andere spelers tot bloedens toe verwonden, hebben de nieuwe regels tot gevolg dat de impact van de BB altijd tot maximaal 0,90 joule wordt beperkt. 

  Aanpassingen onvermijdelijk 
  Veruit de meeste airsofters hoeven waarschijnlijk niets te veranderen aan hun airsoftapparaten. Maar er zullen ook airsoftapparaten zijn die een aanpassing nodig hebben om ook in 2019 en daarna gebruikt te kunnen worden. Dat is helaas niet te voorkomen.

  Tabel
  De tabel met maximale Joulewaarden, MED (minimale schietafstand) en maximaal gewicht voor de bb gaat er als volgt uitzien.