Geschiedenis

Airsoft kent een rijke historie. Al sinds 1970 wordt de airsoftsport beoefend. In de jaren ’90 is de sport overgewaaid naar Europa. Sinds januari 2013 is de sport legaal te beoefenen in Nederland.

Mede dankzij de NABV is het vanaf 2013 toegestaan om in Nederland airsoft te spelen en in het bezit te zijn van replica’s.
De fundering van onze mooie sport werd al veel eerder gelegd.

De basis van de huidige airsoftsport is ontstaan in 1895 in de Verenigde Staten toen de ‘Daisy Manufacturing Company’ begon met het maken van luchtdrukgeweren die metalen balletjes schoten, en als instapmodel dienden voor kinderen en jongvolwassenen. Deze eenvoudige luchtdrukgeweren werden bekend onder de naam ‘BB-guns’. De term BB is te danken aan de afmeting van het projectiel welke overeenkwam met hagelkogels met type aanduiding ‘BB’ (4,6 mm).

In het begin van de zeventiger jaren van de vorige eeuw is in Japan vanuit de BB-gun de ontwikkeling van de ‘soft air gun’ begonnen, welke in plaats van metalen balletjes 6 mm kunststof balletjes verschoten. Deze ‘soft air guns’ werden, vanwege het verbod op bezit van echte vuurwapens in Japan, immens populair en eind jaren tachtig werden deze in de Europese markt geïntroduceerd.

Technische ontwikkeling

Het originele Daisy-systeem gebruikte een simpel veermechanisme (spring-powered air piston). De eerste ontwikkelde Japanse apparaten gebruikten gecomprimeerd gas als aandrijving, vandaar de naam ‘soft air guns’. In een later stadium kwamen daar de veer- en elektrisch aangedreven modellen bij.
Recente ontwikkelingen hebben hier de GBBR (Gas Blow Back Rifle) en HPA (High Pressure Air) aan toegevoegd.

2013

Al vanaf 2004 heeft de NABV een lobby gevoerd om airsoft mogelijk te maken in Nederland. Sinds januari 2013 kan de vlag uit en is airsoft in Nederland realiteit. 

Wetgeving en regels

Evenementen

27
jan

DAE CQB CLUB / EUR 10,- P.M. / MEMBERS ONLY

The Manor
Delta Airsoft Events B.V.
28
jan

Open Skirm CQB TV Studio

TV Studio Aalsmeer
RSL Airsoft
28
jan

DAE OPEN SKIRM / 20:00 – 00:00 / EUR 15,00

The Manor
Delta Airsoft Events B.V.
28
jan
30
jan

Unit 13

Unit 13 Outdoor Adventures
Unit 13 Outdoor Adventures